Grand logo2013

Evenemanget är över!

Fröken Julie – Åbo Svenska Teater

Åbo Svenska Teater – Fröken Julie kommer också till Borgå!

Strindbergs klassiker inpaketerad i en lekfull tappning där skådespelarna får stå i centrum.

Fröken Julie, en av August Strindbergs mest spelade tragedier, ges i ursprunglig upplaga inpaketerad i en lekfull tappning där skådespelarna får stå i centrum. Föreställningen tar starkt avstamp i den tid då klassikern är skriven (1888) men synar maktstrukturerna både vad gäller sociala positioner och kön genom en modern lins. Föreställningen vill lyfta absurditeten med ojämlikhet mellan människor oberoende orsak, dels genom att synliggöra på vilket sätt den här förlegade könsmaktsordningen ännu råder i dag och dels genom att gå i dialog med det klassamhälle som blir allt mer påtagligt i dagens Finland.

Handlingen utspelar sig en midsommarnatt i slutet av 1800-talet. Julie, grevens dotter, har beslutat sig för att stanna hemma och fira med tjänstefolket då hennes far är bortrest. I tjänstefolkets kök möter Julie, faderns betjänt Jean och husets kokerska Kristin.

Det som börjar som en oskyldig lek mellan Julie och Jean leder småningom till ett ödesdigert förförelsespel. Det blir en maktkamp både vad gäller kön och sociala positioner där de båda har en maktposition gentemot varandra. Julie och Jean hamnar in i ett gränslöst drama som pendlar mellan kärlek, förakt, besatthet och framförallt lust, som visar på hur katastrofala följderna kan bli p.g.a. den rådande samhällsordningen. Kristin som är Jeans trolovade sen tidigare får finna sig i omständigheterna p.g.a. sin låga sociala position. Hennes perspektiv är centralt i handlingen för att befästa de sociala normerna och hur strikta och ofrånkomliga de är.

Biljett 38 €
Pensionär 36 €
Studerande, arbetslös 23,50 €

Föreställningens längd 80 min, ingen paus

MANUS
August Strindberg
REGI
Lidia Bäck
SCENOGRAFI OCH KOSTYMDESIGN
Heidi Wikar
MASKDESIGN
Sabina Segerström
LJUSDESIGN
Antti Niitemaa
LJUDDESIGN
Hanna Mikander
PÅ SCEN
Daniela Franzell, Samuel Karlsson, Ingemar Raukola

16.4.
kl. 18:00
23,50 / 36 / 38
Organisatör av evenemang:Kulturföreningen Granf rf.

Fröken Julie – Åbo Svenska Teater

16.4.
klo 18:00
23,50 / 36 / 38

Fröken Julie – Åbo Svenska Teater

16.4.
klo 18:00
23,50 / 36 / 38