Spionage och underrättelseverksamhet, samt gråzonen mellan dessa är högaktuella ämnen i dagens världsläge och känslan av att någon eller något konstant övervakar våra handlingar överraskar oss inte längre. Särskilt inte Anu Vidgrén, som har diplomatbakgrund och nyligen skrivit en spänningsroman om ämnet.
”Vi kan inte längre förvänta oss att vi alla lever i en liten Muminvärld, separerade från resten av världen. Av personlig erfarenhet, så vet jag att spionage kan komma en mycket nära,” säger hon.
Vidgréns debutroman Suojelusenkeli, (Skyddsängeln) gavs ut i början av hösten och i samband med boken kommer hon att gästa Borgå Rotaryklubb den 19 november, på Kulturhuset Grand. Hon intervjuas av sin make, Lasse Sinikallas, en specialist inom underrättelseområdet, som kommer att inleda samtalet och ge sin expertanalys av romanens händelser.
”Paranoia är kanske en yrkessjukdom, men varje dag kan man höra om ytterst märkliga sammanträffanden eller nya sätt på vilka människor har blivit vilseledda,” säger Anu Vidgrén.
Familjen Vidgrén-Sinikallas har bott utomlands i flera år – i St. Petersburg, Moskva och London – och enligt Anu Vidgrén är känslan och tanken av spionage, samt att bli övervakad, ständigt närvarande för den som lever med diplomatstatus. Under åren fick hon vara med om en mängd märkliga händelser och upplevelser som satte grunden för debutromanen och dess handling.
”Jag behövde inga dagboksanteckningar. Det kan helt enkelt inte glömma sådant vi varit med om,” säger hon.
Vidgrén arbetade länge med att forma berättelsen och boken växte fram genom kombinationen av egna erfarenheter och fantasi. Handlingen i utspelar sig i Dubai, ett internationellt centrum där olika former av övervakningsteknik är vanliga.
Romanens fiktiva familj hamnar på en semester som präglas av de mest egendomliga sammanträffanden.
”Jag vill väcka och skaka om läsaren, och självklart också underhålla. Men allting serveras inte allt på ett silverfat – och slutet av boken ger läsaren en tankeställare,” säger Vidgrén.
Internationell prägel är ett viktigt tema för Borgå Rotaryklubb, och för klubbens nya ordförande, Alexandra Sundqvist, ett bekant ämne. Sundqvist återvände till hemstaden efter över tio år i Australien, och trots att hon inte har direkt liknande erfarenheter som i boken, ser hon dagligen hur teknologiska framsteg, som artificiell intelligens och biometrisk identifiering, vilket ständigt omdefinierar begreppen säkerhet och integritet.
”Underrättelseverksamhet och integritet är brännande aktuella ämnen, och vi ville ge allmänheten en möjlighet att reflektera över dessa från två olika perspektiv – professionell expertis och författarsynvinkel,” säger Sundqvist.
Evenemanget avslutas med ett öppet samtal och möjlighet att få en signerad bok av författaren.
Anu Vidgrén och Lasse Sinikallas gästar Borgå Rotaryklubb på Kulturhuset Grand, tisdag 19 november kl. 17
Evenemanget är kostnadsfritt.