Marraskuu 2019:  100 + 1 Korsordsbilder – Anna Simberg

 

 

Den 1. november öppnas en unik utställning med Anna Simbergs korsordsbilder på Kulturhuset Grand i Borgå. Anna Simberg har illustrerat Hufvudstadsbladets Storkryss i 45 års tid, allt sedan 1974. Hennes teckningar har aldrig varit utställda tidigare.

Bilderna som är en rolig och färggrann del av den finlandssvenska kulturen, lockar till att lösa korsordet och spelar således också en viktig roll i att stärka och utveckla korsordslösarens språk och ordförråd. De har en given plats i den finlandssvenska korsords- och kulturhistorien.

Varje vecka har Anna för hand ritat och färglagt bilden som härleder från ledorden i veckans Storkrysset. I början av sin karriär skrev hon också in orden i rutorna för hand och gjorde färgsepareringen med hjälp av smörpapper.  På 80-talet skickade hon ofta veckans bild med buss till Helsingfors där Hufvudstadsbladets springbud hämtade den.

Bilderna har genom decennierna behållit sin givna plats i HBL, Östnyland och Västra Nyland trots den turbulens och de förändringar mediebranschen fått uppleva. Ett beslut på 90-talet att sluta publicera korsordet och dess bild resulterade i ramaskri från läsarna och beslutet drogs tillbaka. Korsordet med Annas illustrationer lever kvar.

Originalteckningar från tiden innan digitaliseringen finns tyvärr inte längre kvar. Illustrationerna som ställs ut är från tidigt 2000-tal fram till dags dato. De nu utställda alstren består av teckningen och nyckelorden.

Utställningen pågår fram till den 29. november och är öppen under Kulturhuset Grands öppettider, måndag till fredag kl. 10 – 17.