Historia

Grandin olemassaolosta on kiittäminen muutamia visionäärejä Porvoon kaupungista ja Porvoon maalaiskunnasta, jotka perustivat Aktiebolaget Svenska Gården i Borgån vuonna 1919. Osakeyhtiön tarkoituksena oli suunnitella ja rakentaa yhteinen kokoontumistila Porvoon seudun ruotsinkieliselle väestölle. Seudun ruotsinkieliset yhdistykset tarvitsivat keskeisellä paikalla olevan yhteisen tilan, missä tavata ja harjoittaa kulttuuria sen kaikissa eri muodossa.

Rahankeräys uutta rakennusta varten aloitettiin saman tien, mutta vasta alkukesästä vuonna 1934 rahaa oli saatu kerättyä tarpeeksi. Teaterföreningen i Borgå osallistui hankkeeseen luovuttamalla omistamansa tontin Porvoon torin laidalta perustetun osakeyhtiön osakkeita vastaan. Kerättyjen rahojen ja paikallisten pankkien myöntämien lainojen turvin Svenska Gårdenin rakennustyöt voitiin aloittaa. Uudisrakennus oli aikanaan yksi merkittävimpiä Porvoossa.

Svenska Gården valmistui vuonna 1935 ja vihittiin käyttöönsä 17. marraskuuta 1935.   Porvoon seutu oli näin saanut kauniin ja modernin rakennuksen keskeisellä paikalla teatteria ja muuta kulttuuritoimintaa varten.

Rakennuksen on piirtänyt arkkitehti Valter Jung, joka tunnetaan muun muassa piirtämästään hotelli Tornista Helsingissä. Svenska Gården Porvoossa on kaunis esimerkki 1930- luvun arkkitehtuurista. Harmonisella ja samanaikaisesti toiminnallisella muotokielellä talo antaa tilaa niin teatterille, juhlille, kerhotoiminnalle kuin liiketoiminnallekin. Svenska Gårdenin tiloissa on myös mielenkiintoisia taideteoksia, joista mainittakoon taiteilija Lennart Segerstrålen iso monumentaalinen maalaus ” Nyländska sången” sekä Suomen oloissa ainutlaatuinen antiikkinen marmoripatsas, satyyri.

Arkkitehtitoimisto Erat Ab:n piirtämä uusi ravintolatila Runeberginpuistoon päin toteutui vuonna 2009. Vastaavana arkkitehtinä oli arkkitehti Sebastian Lönnqvist.