• 019 582 002
  • luckan@grand.fi

Kitkerät Neitsyet, 20-vuotisjuhlakiertue

Kabareemusiikkiyhtye on naurattanut yleisöään jo 20 vuotta! Juhlakiertue jatkuu:

KITKERÄT NEITSYET PORVOON GRANDISSA 17.5.2018

Kitkerät Neitsyet on vuonna 1997 perustettu kymmenhenkinen, huikeaa kulttimainetta nauttiva kabareemusiikkiyhtye, jonka ominaispiirteisiin kuuluvat satiiriset, yhteiskunnallisesti kantaaottavat sanoitukset sekä suvereenisti lajityypistä toiseen hyppelehtivä musiikki.

Porvoossa yhtye esiintyy nyt ensimmäistä kertaa. 20-vuotisjuhlakiertueen ohjelmistoon kuuluu klassikkopoimintoja yhtyeen aiemmilta albumeilta sekä uutta materiaalia kiitellyltä Tulee akanasta jyvä -juhlalevyltä, jonka Hufvudstadsbladet listasi yhdeksi vuoden 2017 parhaimmista albumeista!

Liput: aikuinen 10 €, eläkeläinen/opiskelija/lapsi 5 €. Kulttuuritalo Grand, Piispankatu 28, Porvoo, puh. 019 582 002, luckan@grand.fi

 

*******

Monet Kitkerien klassikkokappaleista ovat ajankohtaisempia kuin koskaan, eikä Kitkerien kynä ole tylsynyt: myös uusissa biiseissään yhtye tarjoilee hersyvän piikikkäitä havaintoja niin yhteiskunnallisista, poliittisista kuin yksityisen elämän piiriin kuuluvista ilmiöistä.

Setä on nyt vihainen -kappaleessa häivähtelee ajankohtaisia erisnimiä vallan eri portailta, löytyy Juha-setää, Matti-setää ja Petteri-setää, intertekstuaalinen Markus-setäkin löytyy. Setien harmin kohteena ovat esimerkiksi liikaa tai liian vähän työssä käyvät äidit, liikaa tai liian vähän synnyttävät naiset, kannustinloukuissansa kitisevät kateelliset köyhät tai tutkivien toimittajien hankalat kysymykset. Setien nimiä luonnollisestikin päivitetään aina kulloisenkin tilanteen mukaan. Vielä ei ole ollut tarvetta nimimuutoksille, mutta levylle on äänitetty myös erisnimetön versio. Kuten yhtye asian ilmaisee: "nimet vaihtuvat, mutta sedät pysyvät".

Lapsiperhe myrkyttää aina -kappaleessa rikkumattoman rauhan turmelee "myrkkykääpiöiden lauma", Poliittinen broileri  suomii kunnallispoliittista retoriikkaa, kappale nimeltä esittelee sosiaalisen median viehkoimpia piirteitä. Muurahainen eli sovelluksen käytettävyys, suorituskyky ja elinkaari (optimoitu) ironisoi 90-luvun laman jälkeen poliittiseen keskusteluun juurtunutta ja sittemmin jopa yleistynyttä puhetapaa, jossa ihmisistä puhutaan kylmästi vain heidän taloudellisen hyötysuhteensa näkökulmasta. 

Yksi Kitkerien siteeratuimpia kappaleita on Feministirock, josta yhtye on tehnyt juhlavuotensa kunniaksi hienovaraisemman ja alkuperäistäkin kutkuttavamman sovituksen: Feministiswingin.

Kappaleiden musiikillinen kirjo on suuri, ja tyyli voi vaihtua myös kesken biisin: musiikki tukee tekstiä tai on sen kanssa herkullisessa ristiriidassa. Uudella levyllä kuullaan mm. poppia, modernia swingiä ja lattaria tiernapoikamaustein.

Suomessa Kitkerät Neitsyet on genressään yksin, mutta maailman marginaalissa satiirinen, yhteiskunnallinen kabareemusiikki ei ole niin harvinainen ilmiö, samantyyppisiä kokoonpanoja näkee esimerkiksi Berliinin ja muiden suurten eurooppalaisten pääkaupunkien pienten teattereiden ja stand-up-kapakoiden lavoilla. Teatterilavoilla yhteiskunnallisen kabareen genre on paikoin näkyvissä myös Suomessa, mutta independent-yhtyeenä Kitkerät on ilmiö, ja sellaisena poikkeuksellinen. Kaksikymmenvuotisen taipaleensa ja omintakeisen tyylinsä kautta kokoonpano on saavuttanut huikean kulttimaineen, joka on näkynyt täysinä katsomoina myös nyt 20-vuotisjuhlakiertueen aikana.


Event Booking Form

About Post Author

Grand Luckan